Sarbatoarea Pastelui în Bucovina
Febra pregatirilor Sarbatorii de Pasti începe cu mult timp înainte, în timpul Postului Mare, iar una din cele mai vestite preocupari ale bucovinenilor este încondeiatul oualor, un obicei prezent si în alte zone ale tarii, dar nicaieri nu este adus la nivel de arta, cum se întâmpla în Bucovina.
Înscriptionarea unui astfel de ou este un lucru foarte migalos, care cere multa rabdare, pricepere si un deosebit gust. Tehnica utilizata este veche, iar pentru realizarea ei sunt necesare ceara de albine si foarte multe culori vii, care în final vor alcatui o cromatica deosebita.
Cu cât Învierea ’’se simte’’ mai aproape, gospodinele grabesc pregatirile pentru prima zi de Pasti, zi în care toata familia, aflata în jurul mesei îndestulate si dupa ce a postit cele sapte saptamâni, va gusta din bucatele pe care Domnul le-a dat cu atâta darnicie.
În Noaptea Sfânta la biserica se aduna întreaga colectivitate crestina, unde Slujba de Înviere va dura pâna dimineata, când toate gospodinele vor primi binecuvintarea bucatelor din partea preotului.