Sarbatoarea Pastelui în Transilvania
Sarbatoarea Pastelui îsi are obiceiurile si traditiile ei, în functie de cultura si civilizatia fiecarei natiuni sau a unei comunitati etnice.
Pregatirea pentru Paste începe la romano-catolici cu postul Pastelui, care este rânduit pentru curatirea sufletului prin rugaciune, spovedanie si împartasirea cu Sfintele Taine.
O data la câtiva ani, Pastele catolic si ortodox este sarbatorit împreuna. Biserica catolica si biserica ortodoxa, calculeaza data Învierii lui Iisus dupa doua calendare diferite. Data Pastelui difera din anul 1582, când biserica romano-catolica a trecut la calendarul gregorian, corect din punct de vedere stiintific, iar biserica ortodoxa a ramas dupa calendarul iulian, eronat.
Pastele este însotit de o multime de obiceiuri si simboluri, dar cel mai cunoscut este obiceiul stropitului. Baietii adunati în grupuri merg la fete acasa a doua zi de Paste, unde întreaba parintii fetelor daca primesc cu udatul, în timp ce rostesc urmatoarea poezie: „Am fost într-o padure verde, am vazut o viorea albastra, care statea sa se ofileasca. Îmi dai voie sa o stropesc?” Baietii stropesc fetele cu parfum, dupa care sunt rasplatiti cu oua rosii, bautura si prajituri.
În alte zone din Transilvania, în ziua de sâmbata, baietii împodobesc brazii cu panglici colorate, iar la lasarea întunericului, tinerii se strecoara în curtile fetelor de maritat si le agata brazi la poarta.