Sfantul Dumitrie cel Nou sau Basarabov
Cunoscut in popor ca si ocrotitorul Bucurestiului, Sfantul Dimitrie s-a nascut intr-un sat neinsemnat pe nume Basarabov. Provenea dintr-o familie saraca si neavand cu ce sa se hraneasca si cu ce sa se imbrace, acesta pastea vitele din sat, ducand o viata singuratica de rugaciune si infranare.
Traditia spune ca Dimitrie cel Nou s-a retras departe de lume, intr-o pestera unde era o manastire, pentru a se ruga. Simtindu-si sfarsitul aproape, s-a asezat intre doua pietre mari, pe marginea unui rau si a lasat apa sa-i acopere trupul pana cand intr-o zi, cand Sfantul i s-a aratat unei copile, spunandu-i ca daca parintii ei ii vor scoate trupul din rau, o va vindeca de duhuri necurate. Parintii copilei au facut asa cum li s-a zis si au gasit trupul sfantului intre cele doua pietre. Moastele sfantului au fost duse in satule Basarabov si multe minuni de vindecare s-au infaptuit.
Mai tarziu, moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost aduse in Tara Romaneasca si au fost asezate in biserica Mitropoliei din Bucuresti. In anul 1792 Sfantul a fost proclamat ocrotitor al Bucurestiului.
Traditii de Sfantul Dimitrie cel nou
- Un obicei cunoscut in Muntenia este acela in care fetele tinere de maritat isi pot afla numarul petitorilor. Busuiocul capata proprietati miraculoase in aceasta zi si este bine sa fie sfintit la biserica. Busuiocul sfintit se duce acasa si se leaga la oglinda si cate persoane vor observa busuiocul atatia pretendenti vor fi.
- In zona Dobrogei, mai multi tineri se intalnesc la o casa, de unde pornesc apoi prin sat, cantand si fluierand. Un tanar este imbracat ca o cadana si pornesc din casa in casa. Acest obicei se mai numeste si datina Saiegiilor.