Sfântul Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sarbatorit în fiecare an pe 23 aprilie. Este cunoascut în popor sub numele de Sân-Gheorghe si este considerat un zeu al vegetatiei, protector al vitelor si oilor dar si al naturii înverzite.
Sfântul Gheorghe în traditia populara
În traditia populara, Sfântul Gheorghe este al doilea stâlp calendaristic, alaturi de Sfântul Dumitru. Între cei doi Sfinti exista o întelegere cosmica. Se spune ca daca ploua în aceasta zi anul va fi manos.
Stim tot de la batrâni ca atunci când se aud primele broaste cântând, Sfântul Gheorghe ia cheia de la Sfântul Dumitru si deschide drumul naturii spre viata. Oamenii îsi împodobesc stâlpii de la poarta cu ramuri verzi de salcie înmugurita pentru a proteja gospodaria de dusmani si de lucruri rele.
În trecut, aceasta sarbatoare era cinstita cu joc si voie buna timp de trei zile.
Obiceiuri de Sfântul Gheorghe
În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de maritat cred ca îsi pot vedea sortitul într-un vas plin cu apa la miezul noptii. Un alt obicei cunoscut în mediul rural în care baietii necasatoriti aprind un foc mare pentru purificarea spatiului si pentru a îndeparta vrajitoarele.
În dimineata zilei de Sfântul Gheorghe, oamenii se scalda în râu, se spala cu roua pe fata si beau vin rosu pentru a fi sanatosi tot anul. Tot in dimineata zilei de 23 aprilie, fetele merg pe furis în padure pentru a culege matraguna si navalnic. Aceste plante sunt puse în pod sau sub streasina, în credinta ca ele le vor aduce petitori bogati.
În aceasta zi nimeni nu doarme, deoarece, se crede ca acel care va dormii va fi somnoros tot anul.