Sfantul Ioan
Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, praznuit in 7 ianuarie, marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna si totodata, al celor dedicate nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Este cunoscut si sub denumirea de "Sant-Ioan" sau "Inainte mergatorul", pentru ca a anuntat venirea pe lume a lui Hristos.
Din traditia populara se stie ca Sfantul Ioan Botezatorul este protectorul pruncilor, el ferindu-i de rele, mai ales, avand grija sa nu moara nebotezati.
- Aceasta zi este dedicata stropitului cu apa sau cu zapada, pentru protectia impotriva bolilor in noul an.
- Unii oameni serbeaza ziua de Sfantul Ioan pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice
Iordaneala
Un obicei spus din batrani este "Iordanitul femeilor", care este o petrecere a nevestelor.
- Femeile se aduna la o gazda, unde aduc alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se "iordanesc".
Iordaneala este un obicei pe care il intalnim si astazi, mai multi tineri se trezesc de dimineata si merg la biserica sa ia aghiasma. Dupa terminarea slujbei tinerii stropesc fiecare om care iese din biserica urandu-i sanatate si fericire. Oamenii "iordaniti" ii rasplatesc pe uratori cu bani, cu care acestia chefuiesc in noaptea de Sfantul Ioan.
Udatul Ionilor
O alta traditie pe care o intalnim in Transilvania si Bucovina este "Udatul Ionilor".
- In Bucovina, la portile tuturor celor care au acest nume se pune un brad impodobit, iar acestia dau o petrecere cu lautari, iar in Transilvania cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau, unde sunt botezati sau purificati.
- Batranii spun ca in dimineata Sfantului Ioan fiecare om trebuie sa fie stropit cu agheasma, pentru a fi ferit de boli in decursul anului.
- Conform traditiei populare, dupa Sfantul Ioan se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.