Sfantul Stefan
Sfantul Stefan se sarbatoreste pe data de 27 decembrie, in a treia zi de Craciun. Conform scrierilor Bisericesti, Sfantul Stefan a fost unul dintre cei sapte barbati "plini de Duh" si de intelepciune, care au fost pusi sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Sfantul Apostol si Arhidiacon Stefan l-a cunoscut bine pe mantuitorul Iisus Hristos, a savarsit minuni si semne mari datorita credintei sale in Dumnezeu.
El sta in fruntea nenumaratilor martiri care au marturisit credinta in Hristos ca fiu al lui Dumnezeu. S-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra. Acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu, a fost intaiul crestin condamnat la moarte de autoritatile iudaice.
Traditii de Sfantul Stefan:
O veche traditie infaptuita in ziua praznicului, se refera la icoana Sfantului Stefan.
- Credinciosii care au probleme de sanatate este bine sa aduca in casa lor o icoana cu chipul Sfantului Stefan, sfintita in ziua respectiva.
In unele zone se fac "Painicile lui Stefan". Se prepara dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere. Aceste painici, se duc la Biserica, se sfintesc si se impart copiilor saraci. Au o forma rotunda ce amintesc de pietrele cu care a fost omorat Sfantul Stefan.
- Se spune ca nu e bine sa te certi sau sa te porti urat cu cineva in aceasta zi. Cel ce nu va respecta aceasta sarbatoare va fi pedepsit prin boli si saracie.
- In Bucovina traditia spune ca este randul finilor sa mearga in vizita la nasi, cu daruri si mancaruri gustoase.
- Se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.
- Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetelele cu mancare se impart persoanelor tinere ce poarta numele de Stefan sau Stefania.