Sfantul Trifon
Sfantul Trifon este un sfant sarbatorit pe 1 februarie, care apara viile si livezile de omizi, lacuste, viermi, gandaci. Pentru a proteja holdele de insecte, era sarbatorit prin diferite interdictii la munca.
- Oamenii se duc dimineata la biserica ca sa ia aghiazma facuta anume, cu care stropesc viile, livezile, gradinile.
Numele de Trif Nebunul, dupa istorisirile populare, i se trage din faptul ca a speriat-o pe Maica Domnului atunci cand aceasta se ducea la biserica dupa 40 de zile de la Nasterea lui Iisus Hristos.
Traditii de Sfantul Trifon:
- In sudul Olteniei exista un ritual complex de pregatire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (Taiatul) viilor. Pe langa acest obicei de taiere a corzilor de vita-de-vie, viticultorii aprindeau focuri la marginea plantatiilor si afumau via cu o carpa aprinsa, spre a feri via de patrunderea fortelor malefice.
- In zonele Banatului si ale Transilvaniei, in ziua de 1 februarie barbatii ieseau in livezi si dupa ce curatau pomii ii stropeau cu apa luata in zori din izvoare si sfintita de preot.
- Un alt obicei intalnit in aceasta zi era "scuturatul pomilor". Cu topoarele in maini, barbatii loveau pomii la radacina, mimand taierea acestora. Satenii cred ca acest obicei aduce belsugul pomilor.
- O data ce ritualul de la vie era incheiat, viticultorii se indreptau in alai spre casa. Veneau spre casa purtand pe cap cununi facute din primele corzi taiate din vie. Acasa, viticultorii erau asteptati cu masa bogata, semn ca astfel trebuia sa fie si productia viticola.
Se pare ca Sfantul Trifon a imprumutat si atribute ale zeului Dionysos, caci o cana cu vin ii era destinata spre a castiga bunavointa sa spre a apara viile si a obtine recolte bogate de struguri.