Superstitii din Moldova de Sfantul Andrei
Traditii de Sfantul Andrei in Moldova:
In noaptea de Sfantul Andrei se spune ca strigoii umbla pe la ogradele oamenilor, locuitorii acestor tinuturi incearca sa tina departe spiritele rele printr-o serie de traditii si obiceiuri specifica locului.
- In Moldova un obicei foarte intalnit este Pazitul Usturoiului.
Pentru Pazitul Usturoiului fetele trebuie sa aduca de acasa mai multe funii de usturoi. Funiile se pun intr-un vas mare, fiind pazite si ocrotite intreaga noapte de o femeie in varsta. Flacaii satului nu se fereau sa isi arate curajul si vitejia, acestia mergeau in centru satului petrecand pana dimineata. Spre dimineata, batrana imparte flacailor funiile de usturoi, alungand astfel spiritele rele. Usturoiul mai era folosit si pentru alungarea farmecelor si vindecarea unor boli.
In unele zone din Moldova, acestei sarbatori i se mai spune si Andrei cap de iarna si se permite producerea unei imbinari intre lucrurile rele, malefice si cele bune. Astfel, in noaptea de Sfantul Andrei, strigoii umbla sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor” si „rodul livezilor”.
Batranii spun ca in noapea de 29-30 noiembrie are loc iesirea din morminte a duhurilor rele. Se spune ca strigoii sunt porniti sa le faca rau pamantenilor si nu pot fi alungati decat cu ajutorul unor plante cu puteri tamaduitoare.
- Ca mijloc de protectie oamenii mai folosesc firimituri de paine pe care le imprastie prin toata curtea pentru ca duhurile rele sa nu intre in casa. Animalelor si pasarilor li se pun in hrana busuioc si in apa se pune agheasma.