Superstitii in Oltenia de Sfantul Andrei
Ziua de 30 noiembrie este Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei. Are o semnificatie aparte pentru poporul roman. Se spune ca Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini in Romania si este considerat patronul spiritual al romanilor.
Credinciosii sustin ca apostolul a fost rastignit pe o cruce in forma de x cu capul in jos, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei".
Traditii in Oltenia de Sfantul Andrei:
-
In noaptea Sfantului Andrei, in Oltenia, se spune ca de prin cimitire si din vazduhurile intunecate ies strigoii sa fure mintile oamenilor dar si bogatia gospodarilor. Pentru a-i tine la distanta, credinciosii prepara un mujdei de usturoi, ung cu el toate tocurile de la casa si se pun pe petrecut.
-
In Oltenia, copii au propriul lor ritual de Sfantul Andrei. Se trezesc dis de dimineata si taie cateva mladite de pomi fructiferi si le pastraza la caldura intr-un pahar cu apa pana de Sfantul Vasile cand le vor folosi pe post de sorcova.
Un alt obicei este "ziua lupului" cunoscut si sub numele de "Gadinetul schiop". Batranii spun ca in aceasta zi lupul capata puteri miraculoase, el devine mai puternic si isi poate intoarce gatul astfel incat sa isi vada coada. Barbatul casei are datoria sa ascunda coasa astfel incat nimeni sa nu o gaseasca iar femeia trebuie sa ingroape un drob de sare descantat in pragul grajdului si lasata in noaptea Sfantului Andrei.