Traditia vascului de Craciun
In traditia romaneasca, vascul este foarte important, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna.
Vascul este o planta magica, cunoscuta si sub numele de creanga de aur. Are puteri miraculoase si o semnificatie sacra in folclorul European.
Legenda vascului vine de fapt de la zeita Frigga, zeita dragoste si mama lui Balder, zeul soarelui. Se spune ca Balder a avut un vis care prevestea moartea lui. Zeita a fost foarte speriata de acest vis. Daca fiul ei ar fi murit, toata viata de pe Pamant s-ar fi sfarsit. Zeul raului, Loki era cel care vroia sa-l omoare pe Blader, dar stiind ca nimic nu-l putea omora pe fiul zeitei Friga, acesta a gasit o planta magica care nu crestea pe pamant si avea puteri miraculoase, vascul. Se spunea ca vascul vine din ceruri si ca este o forta divina.
Zeul raului a confectionat o sulita din vasc si i-a dat-o zeului iernii pe nume Holder care era orb. Zeul iernii il loveste cu vascul pe Blader, iar acesta moare. Timp de trei zile, toata lumea a incercat sa-l readuca la viata dar nimeni nu a reusit. In cele din urma, mama sa a reusit sa-l invie. Se spun ca lacrimile ce le-a varsat pentru el s-au transformat in bobite albe. In ziua in care zeul pamantului a inviat, Frigga i-a sarutat si imbratisat pe toti cei care treceau pe sub vasc. De aici vine si traditia ca cei care trec pe sub vasc trebuie sa se sarute.
Traditiile de Craciun ce implica vascul:
- In ajunul sarbatorilor de iarna, oamenii isi impodobesc casele cu vasc ca simbol al bucuriei si pentru pacea sufleteasca.
- Batranii spun ca fiecare fata care sta sub vasc trebuie sa se sarute pentru a avea urmasi.
- Obiceiul mai spune ca de fiecare data cand un baiat saruta o fata trebuie sa rupa si o bobita din crenguta de vasc. Dupa ce toate bobitele au fost rupte, nimeni nu se mai putea saruta ca aduce ghinion.