Traditii de Pasti în Maramures
Maramuresul este locul în care traditiile de Pasti sunt neschimbate de secole. Oamenii au evitat ca negura timpului sa se aseze peste mostenirile lor.
Traditiile pascale din Maramuresul istoric sunt simple. Credinciosii îsi împart timpul între lucrul casei si rugaciune.
În Saptamâna Patimilor, bisericile sunt pline de credinciosi, care, lasa treburile deoparte ca sa asculte deniile si sa îsi curete sufletul înainte de Învierea Domnului.
Maramuresenii respecta cu sfintenie postul Pastelui.
Potrivit traditiei nu este bine sa porti haine colorate în post, iar culoarea rosie este interzisa. Nimeni nu are voie sa îmbrace haine noi, hainele trebuie sa fie modeste, oarecum cernite.
Un alt obicei specific zonei este cel de a se oferi pomana pentru sufletele celor trecuti în nefiinta. În Joia Mare, maramuresenii de peste deal, împart oua crude oamenilor saraci si aprind un foc mare în fata casei, astfel, se încalzesc sufletele rudelor trecute la cele vesnice.
În Vinerea Mare, se tine post negru. Nu se manânca si nu se bea apa pâna scapata soarele. În aceasta zi mai este interzis si jocul, exista chiar si o strigatura referitoare la asta, «Cine joaca în Postul Mare, joace-i bota pe spinare!».
În Sâmbata Mare spre Duminica Învierii, crestinii merg la biserica pentru a asista la Învierea Domnului Iisus Hristos, iau lumina si o duc la cimitir, mortilor din familie, dar si acasa, pentru a avea lumina tot anul.
În Duminica Învierii, dis de dimineata, se pune într-un ibric, apa rece, un ou rosu, un ban de argint si se spala cu aceasta apa pe fata pentru a fi rosii în obraji ca oul si pentru a avea belsug restul anului. Toata lumea trebuie sa poarte haine noi.