Traditii de Sfantul Andrei din Bucovina
Sarbatoarea Sfantului Andrei este plina de obiceiuri si traditii.
Conform traditiei, in noaptea strigoilor, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze. Din acest motiv, este considerata o noapte a groazei pentru ca acum are loc lupta dintre strigoii morti si cei care sunt in viata. Proverbul popular "despre morti, numai de bine" se respecta cu sfintenie, cel putin la cimitir.
Traditii de Sfantul Andrei in Bucovina:
- In Bucovina, de Sfantul Andrei nu se matura si nici nu se scoate gunoiul din casa, iar femeile nu au voie sa se piaptane ca sa nu vina lupii.
- Batranii spun ca pieptenul reprezinta locul unde salasluiesc lupii .
- Un alt obicei foarte cunoscut in Bucovina are legatura cu banii. Se spune ca nu este bine sa imprumuti bani de la cineva sau sa ai datorii in ziua de Sfantul Andrei, astfel vei aduce paguba in casa.
- In ajunul zilei de Sfantul Andrei, credinciosii aduc in casa crengute de prun, mar, ciresi sau visin si le pun intr-o sticla si se lasa la inflorit pana in Ajunul Craciunului ca sa aduca belsug, armonie si liniste sufleteasca in gospodarie.
- Femeile scot cenusa calda de peste zi din soba, pentru ca spiritele rele si lupii sa nu-si gaseasca linistea la caldura.
- Tot femeile imprastie firimituri de paine prin curte, pentru ca sufletele flamande sa nu caute prin camari mancare. Acestea mai pun si funii de usturoi la intrare si lasa aprinsa candela de langa icoane pentru a se feri de varcolaci.
Tot in aceasta zi se fac preziceri legate de soarta recoltei. Se fac cu ajutorul unor boabe de griu.
- Pentru fiecare tip de cultura pe care intentioneaza sa o semene in gradina, gospodina casei "boteaza" cite un bob si il pune la incoltit in bucatarie. Peste 7 zile, boabele sint analizate: cele care au incoltit arata soarta favorabila a culturii, iar celelalte, paguba.
- Pentru ca sa se afle cat de rodnic va fi urmatorul an se pun boabe de grau intr-o strachina (vas) cu apa, iar cat de des va rasari graul, atat de bogata va fi recolta din anul urmator.