Traditii si obiceiuri de Paste din Oltenia-Muntenia
În Oltenia obiceiurile sunt putin diferite fata de celelalte regiuni. Pastele presupune reîntoarcerea oamenilor la Dumnezeu.
Potrivit traditiei, femeile nu au voie sa doarma în Joia Mare, altfel vor dormi tot anul.
În aceasta zi, se spune ca sufletele celor trecuti în nefiinta se întorc la casele lor, iar în fiecare gospodarie este aprins focul pentru cei morti.
În zona Olteniei, barbatii încondeiaza ouale. Este una dintre cele mai reprezentative traditii practicate. Tot aici, ouale sunt daruite la masa de Paste de catre fini, nasilor iar feciorii le ofera fetelor la hora satului.
În dimineata de Pasti, dupa ce credinciosii vin de la Biserica cu lumânarea aprinsa nu au voie sa intre în casa pâna nu se culege din gradina iarba verde si se pune pe scarile casei.
Masa de Pasti trebuie sa fie încarcata cu bucatele traditionale. Pe lânga oua rosii gospodinele mai pregatesc si faimoasa ciorba de bureti, cunoscuta în alte zone ca ciorba de miel.
În a doua zi de Pasti, fetele se îmbraca cu zavelci, marame lucrate si poale. Acestea îsi demonstrau maiestria în domeniul tesutului si a cusutului în fata întregului sat.