Traditii si obiceiuri din Dobrogea de Paste
În Dobrogea, înca se mai pastreaza traditiile si obiceiurile sarbatorilor Pascale neatinse, neschimbate sau adaptate la noile vremuri.
În noaptea de Înviere, toti românii merg la biserica pentru a lua lumina Sfânta.
Dupa slujba de Înviere de la miezul noptii are loc prima masa de Paste în familie, atunci cânt gospodinele aseaza pe masa bunatatile pregatite.
În a doua zi de Paste, finii merg în vizita la nasi, unde duc bucate alese (o sticla de vin, un cozonac sau un tort) pentru a sarbatorii împreuna Pastele.
O traditie foarte importanta este ca, în Noaptea de Înviere, la ora 12 se stinge lumina în Biserica, iar credinciosii vin si iau lumina de la preot dupa care o duc acasa. Tot în aceasta noapte, la sfârsitul slujbei se ofera pasca înmuiata în vin.
În prima zi de Paste, imediat cum se trezesc, credinciosi se spala pe mâini si pe fata dupa care trebuie sa-si faca semnul cruci de trei ori si sa ia o bucata din pasca înmuiata în vin, apoi, ciocnesc oua rosii.
Paparuda este un obicei Dobrogean si se desfasoara în a treia zi de Pasti.
Acesta consta în stropirea cu apa a unui alai de tinere sau de femei batrâne împodobite cu flori sau cu ramuri verzi. Alaiul este format din tineri mascati. Femeile se înfasoara în ghirlande de boz, brusture sau fag si umbla prin sat de la casa la casa si prin cântecul si jocul lor invoca ploaia.
Ca si Paparuda un alt obicei este Caloianul. Are loc în a treia zi de Paste. În aceasta zi se face o papusa de lut, se îngroapa în câmp. Dupa o perioada de timp, papusa se dezgroapa si se rupte în bucati dupa care se împrastie pe câmp. Acest ritual este facut pentru belsugul, fertilitate si regenerarea vegetatiei.