Traditii si obiceiuri la Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul
Pe data de 29 august, Biserica sarbatoreste Taierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul.
Este cunoscut în popor si sub numele de Sfântul Ioan de Toamna sau Sfântul Prooroc Înaintemergator.
Traditia spune despre Sfântul Ioan ca era un tânar sarac si cuminte. Este cel mai mare om nascut din femeie si reprezinta simbolul martirilor si al misionarilor.
Ioan Botezatorul este un adept si sustinator al lui Iisus Hristos. A adunat în jurul lui o multime de oameni dispusi sa-l urmeze în credinta si smerenie.
Datorita predicilor sale despre pocainta si umilinta, Sfântul Ioan a fost întemnitat la porunca lui Irod.
Irod, pe atunci rege al Iudeii, era suparat si îngrijorat, de puterea profetului pe care-l banuia ca ar vrea sa-i întoarca pe oameni împotriva lui. Cum se apropia ziua de nastere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase mintile, urma sa danseze pentru el, numai ca aceasta l-a conditionat pe rege, promitându-i sa danseze doar daca primeste în dar, pe tipsie de argint, capul profetului.
Îndeplinind dorinta concubinei sale, Irod a pus ca Sfântul Ioan sa fie decapitat. Acesta se temea ca Botezatorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întamplase. De aceea le-a poruncit ucenicilor sa-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.
Una dintre cele mai respectate traditii este tinerea postului negru. Prin acest post, postitorii îsi mântuiesc sufletul de cele mai grele pacate facute în viata.
Tot în aceasta zi se spune ca nu este bine sa se foloseasca cutitul, ci totul se rupe cu mâna.